Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που δεν μπορεί ν'αντιμετωπίσει η εταιρεία


   Παρουσιάζουμε για την ενημέρωση των πολιτών, την εξαιρετικής ποιότητας τόσο από πλευράς συμμετεχόντων , όσο και απο πλευράς περιεχομένου, εκδήλωση - ενημέρωση που διοργάνωσε το Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου την Κυριακή 13-01-2013 στο Δημοτικό Θέατρο.
   Χωρίς την υποστήριξη και την οποιαδήποτε ενίσχυση κάποιου επίσημου φορέα, οι διοργανωτές στηρίχθηκαν  μόνο στις δυνάμεις τους , δηλαδή στην εθελοντική προσφορά συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά σειρά ήταν:

 1. "Εξόρυξη χρυσού και επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις αγροτικές δραστηριότητες" από τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. 

2. "Τα μεταλλεία χρυσού και οι επιπτώσεις στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον" του Δημήτρη Μελά, καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ, που λόγω σοβαρού κωλύματός του, παρουσίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Κ. Αικατερινάρης. 

3.  "Βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Χαλκιδικής"  από τον Διαμαντή Καραμούζη (εκ Γοματίου Χαλκιδικής), καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Υδραυλική υπόγειων νερών και στραγγίσεων). 

4. "Τί είδους «ανάπτυξη» θέλουμε; Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στις καλλιέργειες και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες» από τον Χάρη Λαζαρίδη (εξ Αρναίας), καθηγητή Γεωπονικής Σχολής, Διευθυντής του Τομέα Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. 

5. "Κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική" από τον Αλέξη Μπένο, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. 

  Ενδιαφέροντες παρεμβάσεις από το ακροατήριο έκαναν οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Βερεσόγλου (Οικολογίας), Ανδρέας Θρασυβούλου (με επισημάνσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν από την εξόρυξη τα μελίσσια της Χαλκιδικής), Δημήτρης Λιαμάδης (με επισημάνσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν τα αιγοπρόβατα και λοιπά ζώα από την βόσκηση σε μολυσμένες από εξορυκτικές δραστηριότητες περιοχές) καθώς και πολλοί άλλοι.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση  παρουσιάζονται συγκλονιστικά στοιχεία  για τους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Βόρειας Ελλάδας, εφόσον οι σχεδιαζόμενες κολοσσιαίες  μεταλλευτικές δραστηριότητες - εξορύξεις ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
  Μεταλλευτικές δραστηριότητες που αφορούν τόσο την Χαλκιδική όσο και  την Θράκη , το Κιλκίς αλλά και  τα υπόλοιπα ΄΄εκμεταλεύσιμα΄΄ κοιτάσματα σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα όπως αυτά επίσημα πλέον έχουν κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό
Σε όλα αυτά τα ντοκουμέντα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑ κάποιος επιστημονικά τεκμηριωμένος αντίλογος, παρά μόνο ανώνυμη λάσπη και συκοφαντίες όπως και ξεκάθαρη αποφυγή της δημόσιας αντιπαράθεσης (για ευνόητους λόγους) απο την πλευρά της εταιρείας.
   Πρόσφατο  εξάλλου είναι και το "πάθημα" της εταιρείας, στην μοναδική της μέχρι τώρα΄΄απόπειρα΄΄δημόσιας αντιπαράθεσης απόψεων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς,  όπου παρόλη την παρουσία και του Δημάρχου - υποστηρικτή της κ. Πάχτα, η El Dorado- Ελληνικός χρυσός, ΚΑΘΟΛΟΥ δεν κατάφερε να πείσει με τα δήθεν επιχειρήματά της για την ψευδο-επένδυση, με αποτέλεσμα το ψήφισμα - κόλαφο που "εισέπραξαν"  οι χρυσοθήρες λίγες ημέρες αργότερα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εξ'ου και η σιωπή τους για το συγκεκριμένο θέμα.

   Ένα ψήφισμα που ήρθε να προστεθεί στα εκατοντάδες άκρως ανησυχητικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (πανεπιστήμια, επαγγελματικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, ενώσεις πολιτών κτλ) και φωνάζουν ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα οριστικό ΘΕΣΜΙΚΟ τέλος    στην ψευδο-ανάπτυξη που  προσπαθούν να πουλήσουν κάποιοι επιτήδειοι στους ιθαγενείς και στις καταστροφικές , ΜΗ-ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ απειλές που την συνοδεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: